Založ si blog

Slovenský Fénix?

      Dnes, ak dovolíte, by som vám rád porozprával starodávny príbeh o bájnom vtákovi menom Fénix. V starom Egypte sa s podobným príbehom, oveľa starším,  spája vták Benu, ten zasa s príbehom slnka a boha Ra. Nechcem zachádzať hlbšie do histórie, vrátim sa k starogréckemu Fénixovi. Prečo som s týmto príbehom vôbec začal? Skúsim sa s tým popasovať.

      Všímam si, žiaľ, nedá sa nevšímať si, stav spoločnosti, stav  našich vecí verejných, celkovú situáciu na „slovenskom politickom poli“, no neodvažujem sa ju ani popísať ani pomenovať. Samozrejme, každý vidí, sleduje, počúva, číta, alebo aj nevidí nesleduje, nepočúva , nečíta, ale v každom prípade to vníma po svojom, a rovnako ako ja,  hľadá a možno aj nachádza ten svoj správny smer, tú svoju správnu cestu…  Každý má právo na vlastné vnímanie, aj rozhodovanie o svojom životnom príbehu v spoločnosti, ale…

      Napadla mi asociácia pri vnímaní súčasnej politickej  situácie v našej krajine, aj otázky s tým spojené. Ako to „funguje“ inde, v Európskej únii,  vo svete?  Potrebujeme my  nového Fénixa, takého nášho? Slovenského? Chceme ho vôbec? Budeme ho v tom virtuálnom, ale  aj skutočnom slnečnom svite vidieť? Budeme vedieť, že je ten jediný, ako sa píše v legende? S úplne novým cyklom života, smrti a znovuzrodenia? Kratším? Ak áno, o koľko? Rok, dva, tri…? Dlhším? Ak áno, o koľko? Budeme prepisovať, alebo písať novú históriu, prípadne po päťsto rokoch bude niekto čítať o bájnom slovenskom Fénixovi? Tak, to si dovolím predpovedať. Asi  nie, teda určite nie. Kto bude, alebo už existuje, prípadne rodí sa –  pomyselný Fénix? Ak  áno, tak prečo?  Ak nie, tak prečo? Aká je správna odpoveď?   Neviem, netrúfam si odpovedať.

      Podľa legiend, Fénix je na svete vždy len jeden. Nepotrebuje potravu. Žije z rannej vlahy a vzduchu. Má krásne lesklé perie. No aj on starne. Po asi päťsto rokoch života (niekde píšu po 1 500 rokoch) ho ranné vychádzajúce slniečko zapáli. Fénix zhorí, hynie. Koniec legendy už určite poznáte. Fénix sa po troch dňoch objaví znovu.

      Má naše krásne Slovensko, tri dni alebo päťsto rokov? Koľko? To ozaj neviem, ale viem naisto, že päťsto nemá. Alebo áno?

„Sláva mnohých mudrcov spočíva len na zlej pamäti ich poslucháčov, alebo na prílišnej hlúposti ich obdivovateľov.“

23.02.2024

Tak toto je jedna z mnohých múdrostí klasického filozofa Sokrata. Nádherné, ako dokázal do jednej vety vtesnať niekoľko desiatok kníh, ba až celé životy rôznych generácií, ich životné skúsenosti, poznatky, chyby, omyly, ale aj ponaučenia a východiská, problémy, snahy o pochopenie spoločenského života. A nech to znie akokoľvek neuveriteľne, platia aj [...]

Mal som sen…(Teenagerskí voliči…)

24.11.2023

Washigton, 28. augusta 1963. Martin Luther King predniesol svoj prejav, ktorý sa zapísal do histórie: „ Mám sen, že budem žiť v krajine, kde ľudí nebudú súdiť podľa farby ich pokožky, ale podľa ich vlastností.“ Ja som si dovolil napísať to v minulom čase. Mal som sen. Verím, že [...]

„Ak by voľby mohli reálne niečo zmeniť, tak by nás nenechali voliť.“

24.10.2023

Túto, pre mňa až zarážajúcu, myšlienku vyslovil Mark Twain. Po jej precítení, prípadne prečítaní s porozumením, ako sa dnes moderne a progresívne hovorí, automaticky predpokladám, že zarazila aj vás. A nie je to náhodou aj tak? Je krátko po voľbách. Pozerám, sledujem, čítam, počúvam. Nestačím sa diviť. Poviem otvorene, s ústami dokorán. Ako to [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Peter Schuster

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 305810x
Priemerná čítanosť článkov: 4932x

Autor blogu

Kategórie