Založ si blog

Prekročenie Rubikonu alebo kocky sú hodené?

      Dopredu si odpovedám, dúfam, že nie. Ani prekročenie povestného Rubikonu sa ešte nekonalo a rieka, pevne verím, je ešte v nedohľadne… Ale po poriadku, údajne túto vetu povedal pri prekročení rieky Rubikon na severe dnešného Talianska v roku 49 pred naším letopočtom Gaius Julius Caesar. Rímsky zákon zakazoval prekročiť túto rieku, ako hranicu. Zákon, ktorý chránil Rím pred občianskou vojnou. Dnes je význam ponímaný a chápaný v zmysle nemožnosti cúvnuť prípadne zobrať svoje rozhodnutie späť, bez následkov.

      Sledujem správy, informácie podávané médiami. Každé „chŕli“ tie svoje, ten svoj „nestranný“ pohľad na dianie u nás i vo svete. Nebudem opakovať, čo si myslím o vydávaní jedného pohľadu, jedného názoru za objektívnu pravdu. To nechám na každého z vás. Osobne ani netvrdím, že môj pohľad, moje argumenty sú tie pravé, dokonca pravdivé. Nemám na to odvahu ani aroganciu. Silné slová? Verím, že ich môžem napísať. Mne to niekedy tak aj pripadá. Ale vy si máte právo, mimochodom, tak ako ja myslieť i napísať svoj názor. Svoj pohľad na „vec“. Demokracia je diskusia.

      Pozerám, a doslova s údivom, debatu politických rivalov. Úžas  a hrôza. Neverím, že sa mi to nesníva. Veď, nič nové, poviete si. Okamžite prepnem televízny program. Asi priťahujem predvolebné debaty. Už ozaj stojím v pozore, môj strach mi nedovolí prepnúť. Vyhrážky smrťou, zastrelením, ublížením detí v rodine… Nedokážem posúdiť, či je to realita, či pravda alebo dopredu  premyslený ťah.  Veľmi by som si prial, že nič z toho. Veľmi si to želám. No na druhej strane, kam sme to dopracovali? Kedy  si povieme stačilo, už dosť!  Je to už ten povestný Rubikon? Bojím sa odpovedať. Kde sa tie pomyselné „kocky osudu“ zastavia? Kam sme ich my ľudia hodili? Ktorým smerom? Kam smerujeme my ako civilizácia ?

      Na záver citát prisudzovaný Caesarovi: „Ľudia radi uveria tomu, čomu chcú uveriť.“  Naozaj?

    

„Sláva mnohých mudrcov spočíva len na zlej pamäti ich poslucháčov, alebo na prílišnej hlúposti ich obdivovateľov.“

23.02.2024

Tak toto je jedna z mnohých múdrostí klasického filozofa Sokrata. Nádherné, ako dokázal do jednej vety vtesnať niekoľko desiatok kníh, ba až celé životy rôznych generácií, ich životné skúsenosti, poznatky, chyby, omyly, ale aj ponaučenia a východiská, problémy, snahy o pochopenie spoločenského života. A nech to znie akokoľvek neuveriteľne, platia aj [...]

Mal som sen…(Teenagerskí voliči…)

24.11.2023

Washigton, 28. augusta 1963. Martin Luther King predniesol svoj prejav, ktorý sa zapísal do histórie: „ Mám sen, že budem žiť v krajine, kde ľudí nebudú súdiť podľa farby ich pokožky, ale podľa ich vlastností.“ Ja som si dovolil napísať to v minulom čase. Mal som sen. Verím, že [...]

„Ak by voľby mohli reálne niečo zmeniť, tak by nás nenechali voliť.“

24.10.2023

Túto, pre mňa až zarážajúcu, myšlienku vyslovil Mark Twain. Po jej precítení, prípadne prečítaní s porozumením, ako sa dnes moderne a progresívne hovorí, automaticky predpokladám, že zarazila aj vás. A nie je to náhodou aj tak? Je krátko po voľbách. Pozerám, sledujem, čítam, počúvam. Nestačím sa diviť. Poviem otvorene, s ústami dokorán. Ako to [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Peter Schuster

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 306493x
Priemerná čítanosť článkov: 4943x

Autor blogu

Kategórie