Založ si blog

Marketing v politike? Je politika tovar?

      Dovolím si začať, ale aj skončiť  citátom. Ešteže takí múdri ľudia žili a zostali nám po nich úžasné, nadčasové, navždy pravdivé  myšlienky. Ďakujem, že si môžem aspoň na sekundu ich múdrosť privlastniť. Na začiatok Napoleon Bonaparte: Veľký politik sa pozná podľa toho , či jeho myšlienky žijú aj po jeho smrti, alebo porážke.

      Ako sa ešte dalo, chodil som hrávať tenis. Už dávno to nie je pre mňa len športová udalosť, teraz skôr spoločenská. Kto ho hráva pozná, že dobre padne sa pri zbieraní loptičiek pri sieti porozprávať. Verím, že kolega, s ktorým chodím hrávať tenis, to nebude čítať, aby nevedel, že vtedy vlastne oddychujem a doslova naťahujem čas. Raz mi pri takto tvrdo rozohranom zápase, len tak medzi rečou, povedal s náznakom debaty . “Peter, čo hovoríš na toho či onoho politika, veď  je to čisto marketingový produkt…“ Vyslovil aj meno, ale ja rýchlo zabúdam. Pre istotu.

      Po čase som si spomenul, ako ho nazval marketingovým produktom. Pozeral som zopár tlačových konferencií a keďže tam bol aj menovaný politik, sledoval som pozornejšie, ako prebiehali  otázky i odpovede na oboch stranách. Poviem pravdu, snažil som sa byť nestranný, iba som sa zamyslel, či má môj tenisový partner pravdu? Ako ho to nazval? Dá sa takto o človeku vôbec hovoriť? 

      Pozrel som si slovo marketing a jeho ponúkaný význam. Pôvodný zdroj je anglický výraz to market – obchodovať, uviesť na trh. Dokonca to vedie až k latinskému slovu mercari – kupovať, merx – tovar. Verím, že by sa toto slovo dalo historicky vystopovať ešte v dávnejšej histórii. Každá, alebo drvivá väčšina vysvetlenia tohto slovného spojenia sa viaže na realizáciu požiadaviek trhu. Doslova, je to obchodná politika zameraná na dosiahnutie maximálneho ekonomického efektu. Ako čítam, ako hľadám, ja už poznám svoju odpoveď. Viem, čo kolegovi odpoviem. Zamrazilo ma. Alebo si mnohí poviete, ako sa zvykne hovoriť, „dobré ráno stará mama“, to ti trvalo. Chce sa mi veriť, že nemám pravdu. V kútiku duše chcem veriť, že to celé, celú politickú scénu, ak chcete veci verejné, zle chápem.

      Na záver sa mi núka otázka: Je politika marketing? Ak pripustíme, že  je, aký cieľ má spomínaný  marketing, kto a prečo zadal takúto objednávku, aký je skutočný dôvod a jeho skutočný cieľ? V čí prospech? Kto je vlastníkom tohto marketingového  produktu? My ľudia, voliči ? Sme len konzumenti týchto produktov?  Neviem, ako vám, ale mne napadá čoraz viac naliehavých otázok. Niektorí  by si aj trúfli odpovedať a verím, že by neboli ďaleko od pravdy.

      Aby sme to uzavreli. Celkom na záver si dovolím spomínaný  citát o demokracii, ktorým sám sebe pomáham pri písaní tohto textu. Francúzsky politik Georges Clemenceau: Demokracia je umenie držať samého seba na uzde, aby nás nemuseli držať iní.

      Trefnejšie to ani nemôže byť.

Vymývanie reality sa zrýchľuje…(Pozrel som sa do zrkadla a uvidel som jedného z vinníkov)

23.07.2024

Tak, ako sa vám pozdáva nadpis? Začali ste premýšľať nad povestným „čo tým chcel básnik povedať“? Sám pre seba by som mohol zmeniť jedno slovo aj na skutočnosť, pamäť, svoje vlastné životné poznanie, históriu. Každý si môže, teda, ak chce, dať tam svoje vlastné slovné spojenie, zhmotnené zo svojho poznania a videnia sveta. [...]

Sme schopní za peniaze urobiť všetko? Povolanie vrah.

10.07.2024

Budha: „Koreňom zla je nedostatok poznania.“ Na strednej škole, a to je už nejaký ten rôčik, dokonca až dekáda, jednoducho, už dosť dávno, som čítal článok v nejakom časopise. Vtedy na mňa až tak nezapôsobil, ako teraz, s odstupom času. Pokúsim sa ho prerozprávať. John bol obyčajný [...]

Smejúca sa beštia…

29.05.2024

Prichádza leto, hoci nejako skoro. Nedávno som oslavoval Nový rok, a už je aj po Veľkej noci. Sledujem správy, informácie ako na bežiacom páse. Čoraz častejšie mám dojem, ako keby nám médiá úplne neskryto vnucovali svoj obraz sveta a navádzali nás zriecť sa svojich vlastných skúseností, vlastnej pamäti, vlastného rozumu či [...]

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Peter Schuster

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 331440x
Priemerná čítanosť článkov: 5099x

Autor blogu

Kategórie