Založ si blog

Vlastný život, internet?!

Ak dovolíte, dnes sa pokúsim prezentovať svoj pohľad na internet. V práci, doma, na každom mieste sveta, doslova všade, je ho  plno. Na môj vkus až neznesiteľne veľa. Mladí ľudia si dokonca vyberajú dovolenkové destinácie nie podľa prírodných krás, ale možností pripojenia sa na internet. Možno, že čochvíľa sa internet pridá k nevyhnutným podmienkam života na našej planéte, ako je vzduch, voda, potrava… Ktovie? Príkladov, kde sa už nedá, akože bez internetu  doslova existovať, by som mohol, určite aj vy, vymenovať nespočetne veľa. Zamyslieť sa nad skutočnou potrebou využitia, respektíve  použitia, ak dovolíte, zmysluplným využitím, by mali a verím, že už aj tak robia, rôzni špecialisti a odborníci. Možno ich len slabo počujeme, alebo sa na verejnosti boja zvýšiť hlas. Ako sa zvykne hovoriť, niekedy je lepšie nevedieť, nevidieť, nepočuť.

      Nebudem ani moralizovať ani poučovať, na to nemám právo a ani by som si to nedovolil No môžem vám ponúknuť svoj pohľad, svoje vnímanie internetu a  sociálnych sietí. Začnem, opäť rozprávkovým príbehom. V  pradávnej minulosti sa práca delila na mužskú a ženskú. Jednou z ženských  činností bolo zaobstaranie pitnej vody v domácnosti. Tak sa  tri ženy vybrali k ďalekej studni po vodu. Každá si nabrala vodu do dvoch vedier. Vedrá boli veľké a ťažké, ženy ich s námahou niesli. V diaľke videli prichádzať troch mladých mužov, svojich synov. Začuli krásny spev. Jedna z nich  sa pochválila, to je môj syn, spieva najkrajšie zo všetkých. Druhá žena vraví, vidíte, ako sa jednému z mužov leskne odev? To je môj syn, vie sa najlepšie obliekať, má veľmi  dobrý vkus. Tretí  syn sa rozbehol k matke, zobral jej vedrá, a odniesol domov. Jednoduchý príbeh. Poučný. Krásne pomenované reálne, skutočné hodnoty, na ktorých ľudstvo, človek, cítiaca  bytosť, stojí.

      Som si istý, že príde čas, keď sa bude internet a všetky jeho možnosti a výdobytky, využívať len pre dobro  každého obyvateľa tejto zeme, doslova každého človeka v meste, v EÚ, alebo niekde v Afrike. Na prospech, na pomoc človeku, na skvalitnenie jeho každodenného života, zdravia, odbúrania ťažkej fyzickej i duševnej práce, vyliečenie všetkých ochorení, prípadne na všetky ešte nepoznané výhody a benefity. Je to,  a hlavne bude, úžasný vynález.

      Len si zakaždým  spomeniem na históriu nás, obyvateľov Zeme, že všetky nové  vynálezy, nová technika a technológie, najnovšie  výdobytky vedy a techniky, boli použité žiaľ, najprv proti nám  ľuďom, proti  životu, nie pre život a právo na život, ale  na presadenie vôle jednotlivca, prípadne úzkej skupiny ľudí, nad skupinou iných ľudí.  Až potom, neskôr, vždy v druhom rade, zas žiaľ, na ich záchranu,  pomoc, prípadne ochranu, obranu… Na záver si dovolím citát Alberta Einsteina: „Svet je nebezpečným miestom na život, nie kvôli ľuďom, ktorí sú zlí, ale kvôli ľuďom, ktorí s tým nerobia nič.“

„Sláva mnohých mudrcov spočíva len na zlej pamäti ich poslucháčov, alebo na prílišnej hlúposti ich obdivovateľov.“

23.02.2024

Tak toto je jedna z mnohých múdrostí klasického filozofa Sokrata. Nádherné, ako dokázal do jednej vety vtesnať niekoľko desiatok kníh, ba až celé životy rôznych generácií, ich životné skúsenosti, poznatky, chyby, omyly, ale aj ponaučenia a východiská, problémy, snahy o pochopenie spoločenského života. A nech to znie akokoľvek neuveriteľne, platia aj [...]

Mal som sen…(Teenagerskí voliči…)

24.11.2023

Washigton, 28. augusta 1963. Martin Luther King predniesol svoj prejav, ktorý sa zapísal do histórie: „ Mám sen, že budem žiť v krajine, kde ľudí nebudú súdiť podľa farby ich pokožky, ale podľa ich vlastností.“ Ja som si dovolil napísať to v minulom čase. Mal som sen. Verím, že [...]

„Ak by voľby mohli reálne niečo zmeniť, tak by nás nenechali voliť.“

24.10.2023

Túto, pre mňa až zarážajúcu, myšlienku vyslovil Mark Twain. Po jej precítení, prípadne prečítaní s porozumením, ako sa dnes moderne a progresívne hovorí, automaticky predpokladám, že zarazila aj vás. A nie je to náhodou aj tak? Je krátko po voľbách. Pozerám, sledujem, čítam, počúvam. Nestačím sa diviť. Poviem otvorene, s ústami dokorán. Ako to [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Peter Schuster

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 308067x
Priemerná čítanosť článkov: 4969x

Autor blogu

Kategórie