Založ si blog

Deň Zeme (zamyslenie).

       Z veľmi dávnych dôb, niekoľko tisíc rokov pred naším letopočtom, pochádza nasledovná legenda. Ľudia a bohovia žili spolu. Potom si bohovia vytvorili miesto pre svoje bytie, nazvime ho Zem. Bohovia tak milovali ľudí, že im ju ukázali. Ľuďom sa veľmi zapáčila a požiadali bohov, či by nemohli aj oni žiť na tejto Zemi. A bohovia i to dovolili. Prešlo niekoľko tisíc rokov… Boh Zeme sa začal sťažovať na ľudí, že ničia túto planétu, že si nič nevážia, doslova ju drancujú… Z láskavej legendy zostal iba smútok. Nejako máme, ako ľudia, nie príliš dobrú povesť.

      Sedím v lietadle, z malého okienka sa pozerám vonku, do tmy. Vidím hviezdy. Premýšľam,  aké je to lietadlo v tomto našom malom, maličkom priestore „zraniteľné.“ Nie je naša Zem, naša planéta, tiež pomyselným „lietadlom“, ktoré letí vesmírom? Určite nikomu, kto lieta, alebo bude letieť, nenapadne počas letu poškodzovať lietadlo. Použijeme ho na určitú dobu, určitý čas. Ak chcete, využijeme ho. S tým budete určite súhlasiť. Dáme si napríklad pohár vody, pohár vínka, využijeme služby, čo letecká spoločnosť na našej linke ponúka. Nikoho, verím, že nie, nenapadne poškodiť lietadlo, alebo jeho časť. Práve naopak, presviedča sa v duchu, že je v úplnom poriadku, aby šťastne doletelo na určené miesto.         Tak ktorý rozumný tvor by sa usiloval o niečo iné?

      Rozumný? Odpoveď je jasná, my ľudia. Prečo sa teda nesprávame k našej planéte, ako v tom pomyselnom lietadle? Ako dlho ju počas jedného života človek použije či využije?  Aký je to pomer  času  k veku zeme, k veku vesmíru? To sa nedá ani len porovnať. Veď aj z lietadla po určitom čase vystúpime, niekto má dlhší let, iný kratší a zas nastupujú noví pasažieri. Presne, ako na našej planéte.

      Zakaždým, keď si spomeniem na starú legendu, zíde mi na um, dokedy to asi môže trvať, kedy tá naša zem povie ľuďom dosť, stačilo, nevládzem.  A potom čo?

Vymývanie reality sa zrýchľuje…(Pozrel som sa do zrkadla a uvidel som jedného z vinníkov)

23.07.2024

Tak, ako sa vám pozdáva nadpis? Začali ste premýšľať nad povestným „čo tým chcel básnik povedať“? Sám pre seba by som mohol zmeniť jedno slovo aj na skutočnosť, pamäť, svoje vlastné životné poznanie, históriu. Každý si môže, teda, ak chce, dať tam svoje vlastné slovné spojenie, zhmotnené zo svojho poznania a videnia sveta. [...]

Sme schopní za peniaze urobiť všetko? Povolanie vrah.

10.07.2024

Budha: „Koreňom zla je nedostatok poznania.“ Na strednej škole, a to je už nejaký ten rôčik, dokonca až dekáda, jednoducho, už dosť dávno, som čítal článok v nejakom časopise. Vtedy na mňa až tak nezapôsobil, ako teraz, s odstupom času. Pokúsim sa ho prerozprávať. John bol obyčajný [...]

Smejúca sa beštia…

29.05.2024

Prichádza leto, hoci nejako skoro. Nedávno som oslavoval Nový rok, a už je aj po Veľkej noci. Sledujem správy, informácie ako na bežiacom páse. Čoraz častejšie mám dojem, ako keby nám médiá úplne neskryto vnucovali svoj obraz sveta a navádzali nás zriecť sa svojich vlastných skúseností, vlastnej pamäti, vlastného rozumu či [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

Peter Schuster

Štatistiky blogu

Počet článkov: 65
Celková čítanosť: 331466x
Priemerná čítanosť článkov: 5099x

Autor blogu

Kategórie