Založ si blog

Karanténa 40 dní?40rokov?

Slovo, ktoré už počúvame veľmi dlho. V každom z nás vyvoláva rôzne emócie, obavu, strach, azda určitú úzkosť, a nebojím sa napísať, už aj zlosť. Myslím si, že z veľkej časti celkom oprávnene.

      Karanténa nie je výmysel súčasnosti, dá sa vystopovať v dávnej histórii. Použijem novšie vysvetlenie zo 14. storočia, keď všetky lode pred príchodom do prístavu museli zostať na mori bez kontaktu s pobrežím tridsať, neskôr štyridsať dní. Všetky  existujúce  mestské  štáty túto karanténu praktizovali. Aké jednoduché, praktické a funkčné. Aké múdre generácie ľudí pred nami tu žili. Nedá mi nespomenúť históriu čísla 40. Štyridsať rokov trvalo putovanie jedného národa v púšti, štyridsať dní trvalo jednému vodcovi, aby sa vrátil z vrchu hory v dnešnom Egypte s  kamennou tabuľou  k svojmu kmeňu, štyridsať dní trvá hladovka či pôst… A vráťme sa do dnešnej reality: na štyridsať dní sa vyhlasuje či predlžuje núdzový stav na Slovensku. Paralela viac ako náhodná?

      Nezávidím  našim poslancom, každý mal vlastný dôvod uchádzať sa o dôveru svojich potenciálnych voličov. Demokraticky sme im dali do rúk moc. V dávnych dobách sa kráľ v prípade potreby postavil pred svoj národ respektíve pred svoje vojská, vytasil meč, povedal svoje posolstvo a prvý cválal do boja. Dnes? Mám to napísať?

      Každý súdny človek pochopí, že opatrenia s covidom sú absolútne potrebné a nutné. Táto karanténa má svoj význam, svoje opodstatnenie. Je to realita dnešných dní. Bohužiaľ. Chápem, že aj iné štáty s tým bojujú, a to doslova. Viem, že toho už má každý plné zuby. Aj ja. Narodila sa nám vnučka, má päť mesiacov, ale ešte sme ju nevideli. Rešpektovali sme  odporúčania vlády, necestovali sme za ňou do iného okresu, ani do zahraničia, aj keď sa počas leta dalo. Sme ohľaduplní k iným ľuďom.  Sú oveľa horšie príbehy, ktoré takto pozitívne, s nádejou  nekončia. Sú príbehy ľudí, ťažko sa  mi to píše, čo sa nemohli so svojimi blízkymi rozlúčiť. Nestáli pri nich. Nemajú nádej, že ich ešte uvidia. Tu niekde by som sa rád zastavil a požiadal každého politika, každého voleného zástupcu nás občanov, aby sa pokúsil zamyslieť, čo ktorým rozhodnutím robí. Žiadam, aby si vážili dôveru, ktorú od nás dostali, aby si vážili moc, ktorú majú od nás, ľudí, občanov tejto krajiny. Ako veľmi ich  rozhodnutia ovplyvňujú životné osudy nás ľudí, každodenný život ich voličov. Bolo by dobré, aby s plnou vážnosťou nezabúdali, že ich   rozhodnutia zanechajú svoju, a nie vždy pozitívnu  stopu, ešte veľmi dlho aj po pandemickom období.

      Mne chýba v tomto celom karanténnom období jeho „odkomunikovanie.“ Spôsob podania. Pozitívny príklad, ak chcete.  Akási priama reč a pokrik „za mnou“. Tiež verím, že táto karanténa  nebude trvať  biblických štyridsať rokov….

„Sláva mnohých mudrcov spočíva len na zlej pamäti ich poslucháčov, alebo na prílišnej hlúposti ich obdivovateľov.“

23.02.2024

Tak toto je jedna z mnohých múdrostí klasického filozofa Sokrata. Nádherné, ako dokázal do jednej vety vtesnať niekoľko desiatok kníh, ba až celé životy rôznych generácií, ich životné skúsenosti, poznatky, chyby, omyly, ale aj ponaučenia a východiská, problémy, snahy o pochopenie spoločenského života. A nech to znie akokoľvek neuveriteľne, platia aj [...]

Mal som sen…(Teenagerskí voliči…)

24.11.2023

Washigton, 28. augusta 1963. Martin Luther King predniesol svoj prejav, ktorý sa zapísal do histórie: „ Mám sen, že budem žiť v krajine, kde ľudí nebudú súdiť podľa farby ich pokožky, ale podľa ich vlastností.“ Ja som si dovolil napísať to v minulom čase. Mal som sen. Verím, že [...]

„Ak by voľby mohli reálne niečo zmeniť, tak by nás nenechali voliť.“

24.10.2023

Túto, pre mňa až zarážajúcu, myšlienku vyslovil Mark Twain. Po jej precítení, prípadne prečítaní s porozumením, ako sa dnes moderne a progresívne hovorí, automaticky predpokladám, že zarazila aj vás. A nie je to náhodou aj tak? Je krátko po voľbách. Pozerám, sledujem, čítam, počúvam. Nestačím sa diviť. Poviem otvorene, s ústami dokorán. Ako to [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Peter Schuster

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 308176x
Priemerná čítanosť článkov: 4971x

Autor blogu

Kategórie