Založ si blog

S.P.Q.R.

      Aj tentoraz si pomôžem históriou, a dovolím si použiť  skratku z čias starého Ríma. Doslova latinskú skratku slovného spojenia Senatus Populus que Romanus, v preklade senát a ľud rímsky. Aká hlboká myšlienka. Kedy si už konečne volení zástupcovia na Slovensku uvedomia, že sú naši, nami volenými zástupcami slovenského ľudu, ak chcete občanov, nič viac, ale ani nič menej. Čím častejšie sledujem politické, či celospoločenské dianie u nás, mám pocit, že by sme si mali pripomínať históriu. Chcem sa vopred ospravedlniť profesionálnym historikom, že nebudem používať presné čísla, len by som rád poukázal na minulosť a súčasnosť, ako sa dá z histórie ponaučiť, zobrať si príklad, prípadne porozmýšľať  nad dôsledkami a príčinami súčasného stavu.

      Pred asi 450 rokmi pred naším letopočtom mali všetky funkcie, vládu patrícijovia, to znamená potomkovia starých šľachtických rodov.  Plebejci sa sťažovali (obrazne povedané), že sa nemôžu domôcť žiadnych práv, že vládnuca vrstva si rozhoduje podľa seba. Ako viem z jednej legendy, na protest opustili Rím a vysťahovali sa do blízkych vrchov a kopcov. Možno romantické, ale nanajvýš poučné. Boli medzi nimi remeselníci, obchodníci a dokonca aj plebejci, čo odmietli narukovať do povestnej Rímskej armády. V skratke, vládnuca vrstva čoskoro pochopila, že sa takto už vládnuť nedá, alebo jednoducho, komu by vlastne  vládla, veď potrebuje všetky vrstvy obyvateľstva.

      Tak na jednej zo vstupných brán do  Ríma, bola údajne  pribitá ceduľa, po uzatvorenej dohode medzi patrícijmi a plebejcami, ktorá obsahovala  Zákony dvanástich tabúľ. Ako som si spomenul na tento citovaný  príbeh,  napadlo mi, či nie je už čas na odchod do okolitých kopcov.  Samozrejme, a to zdôrazňujem, obrazne. Nie a ešte raz nie, odpovedal som si. Mám a predkladám iný návrh. Navrhujem, pravdaže, tiež len obrazne,  použiť opačný postup, aby  sa naši politici vrátili k nám. Kedy sa z  kopcov a výšin vrátia  späť k nám, k svojmu ľudu? Späť do pomyselného Ríma. Kedy naši politici pochopia, že majú moc, ktorá pochádza, je im zverená od nás, od ľudu, od občanov tohto štátu, ale len na krátky čas?

      Pokúsim sa zájsť ešte hlbšie do minulosti. Traduje sa, že dávno žil veľmi bohatý a mocný vladár, ako to vždy na začiatku rozprávania býva,  len  nadišiel čas, keď si ľudia dovolili prejaviť  nesúhlas s jeho rozhodovaním o všetkom a všetkých, bez absolútneho nezáujmu  o názor svojich vlastných občanov. Tak sa rozhodol, aby upokojil vášne a náladu  ľudí, že pri niektorých rozhodnutiach použije volených zástupcov spomedzi prostého ľudu. Pri najnovšom súde dal vyhlásiť, že hľadá súdneho úradníka a že povolí voľbu z dvoch ľudí. Nech si teda ľud vyberie sám. Hlas ľudu, hlas boží. Poznáte už z novšej histórie, dal si priniesť dve  nádoby a dve kopy kamenia, čierneho a bieleho. Voľba na verejnosti prebehla. Potom si dal vladár  odniesť obidve kamenné vázy do svojho paláca a vysypať ich obsah na drahý koberec. Chcel vedieť, aj vidieť voľbu svojho ľudu. Kopa čiernych kameňov bola väčšia, to znamená vôľa ľudu má konkrétneho víťaza. A tu by sme mohli skončiť. Občanom sa splnil sen, volili, prejavili svoju vôľu. Vladár má už len formálne vyhlásiť víťaza.

      Namiesto toho sa panovník zamyslel, uvažoval a rozhodol. Ak ľud chce človeka s výrazným počtom čiernych kameňov, ja vyhlásim za víťaza volieb toho s menším počtom bielych kameňov. Tu je namieste otázka, prečo?

      Rozmýšľajte a skúste si odpovedať sami. Ako by ste postupovali v takejto situácii vy?

      Dopoviem, ako sa to končí v  legende. Ak chce môj ľud toho, komu dal hlas, hovoril si vladár, nevyhoviem mu, rozhodnem sa proti. Určite chcú proti mne intrigovať, ale ja dosiahnem svoje. Zmením voľbu a vyhlásim za víťaza toho,  ktorého si nezvolili. Povedané dnešným slovníkom, jednoducho sfalšoval slobodné voľby.

      Dobre čítate, tak sa rozhodol a aj to uskutočnil.  Vyhlásil víťaza, ľudia boli (aspoň dúfam) spokojní. Tu by som mohol skončiť a ponechať na každom z vás, ako sa s tým vysporiada. Dovolím si len pár svojich myšlienok.

      Prečo o tom vôbec píšem? Pre jednu, pre mňa veľmi dôležitú skutočnosť, aby sme my voliči vždy veľmi zodpovedne, rozumne, s dôverou, áno, aj s pokorou, išli voliť. Nie je to len naše právo, ale dovolím si napísať, že aj naša  povinnosť. Viem, že si mnohí poviete, čo ten píše, veď už ani nie je koho voliť! V podstate aj  máte pravdu, ale nechcú niektorí (česť malým výnimkám) práve toto? Pri našom volebnom systéme sa rozdeľujú aj hlasy tých, čo nechodia, nepôjdu voliť. Ja voliť pôjdem. Ako ktosi múdry povedal, demokracia nie je ideálne zriadenie, ale zatiaľ ľudia nič lepšie nevymysleli. Tak aby si mohli aspoň zaspomínať na Platóna: Štát je natoľko dobrý, nakoľko má dobrú vládu.

      Na druhej strane verím, že zvolení zástupcovia si budú vážiť dôveru získanú od nás, od občanov tejto krajiny. S pokorou sa s našou dôverou vyrovnajú, budú pracovať na prospech nás všetkých.

      Chcem ešte veriť, že zodpovedne budú pristupovať k veciam  verejným. Verím, že raz pochopia, že každé ich rozhodnutie sa týka občanov tejto krajiny, nás, všetkých vekových skupín, pohlaví, rodov, vrstiev, ale aj ich samotných. Verím, že je to pre nich česť a zodpovednosť zároveň.  Pre mňa rozhodne áno. Musím na záver dodať, že pevne verím, že ich ani v myšlienkach a ani vo sne, a to doslova, nenapadne…  niekde, mimo zraku verejnosti vysypať obidve pomyselné nádoby kameňov… a začať sa pohrávať s myšlienkou vladára

„Sláva mnohých mudrcov spočíva len na zlej pamäti ich poslucháčov, alebo na prílišnej hlúposti ich obdivovateľov.“

23.02.2024

Tak toto je jedna z mnohých múdrostí klasického filozofa Sokrata. Nádherné, ako dokázal do jednej vety vtesnať niekoľko desiatok kníh, ba až celé životy rôznych generácií, ich životné skúsenosti, poznatky, chyby, omyly, ale aj ponaučenia a východiská, problémy, snahy o pochopenie spoločenského života. A nech to znie akokoľvek neuveriteľne, platia aj [...]

Mal som sen…(Teenagerskí voliči…)

24.11.2023

Washigton, 28. augusta 1963. Martin Luther King predniesol svoj prejav, ktorý sa zapísal do histórie: „ Mám sen, že budem žiť v krajine, kde ľudí nebudú súdiť podľa farby ich pokožky, ale podľa ich vlastností.“ Ja som si dovolil napísať to v minulom čase. Mal som sen. Verím, že [...]

„Ak by voľby mohli reálne niečo zmeniť, tak by nás nenechali voliť.“

24.10.2023

Túto, pre mňa až zarážajúcu, myšlienku vyslovil Mark Twain. Po jej precítení, prípadne prečítaní s porozumením, ako sa dnes moderne a progresívne hovorí, automaticky predpokladám, že zarazila aj vás. A nie je to náhodou aj tak? Je krátko po voľbách. Pozerám, sledujem, čítam, počúvam. Nestačím sa diviť. Poviem otvorene, s ústami dokorán. Ako to [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

Peter Schuster

Štatistiky blogu

Počet článkov: 62
Celková čítanosť: 306234x
Priemerná čítanosť článkov: 4939x

Autor blogu

Kategórie