Slovenský Fénix?

8. októbra 2021, Peter Schuster, Nezaradené

      Dnes, ak dovolíte, by som vám rád porozprával starodávny príbeh o bájnom vtákovi menom Fénix. V starom Egypte sa s podobným príbehom, oveľa starším,  spája vták Benu, ten zasa s príbehom slnka a boha Ra. Nechcem zachádzať hlbšie do histórie, vrátim sa k starogréckemu Fénixovi. Prečo som s týmto príbehom vôbec začal? Skúsim sa s tým popasovať.

      Všímam si, žiaľ, nedá sa nevšímať si, stav spoločnosti, stav  našich vecí verejných, celkovú situáciu na „slovenskom politickom poli“, no neodvažujem sa ju ani popísať ani pomenovať. Samozrejme, každý vidí, sleduje, počúva, číta, alebo aj nevidí nesleduje, nepočúva , nečíta, ale v každom prípade to vníma po svojom, a rovnako ako ja,  hľadá a možno aj nachádza ten svoj správny smer, tú svoju správnu cestu…  Každý má právo na vlastné vnímanie, aj rozhodovanie o svojom životnom príbehu v spoločnosti, ale…

      Napadla mi asociácia pri vnímaní súčasnej politickej  situácie v našej krajine, aj otázky s tým spojené. Ako to „funguje“ inde, v Európskej únii,  vo svete?  Potrebujeme my  nového Fénixa, takého nášho? Slovenského? Chceme ho vôbec? Budeme ho v tom virtuálnom, ale  aj skutočnom slnečnom svite vidieť? Budeme vedieť, že je ten jediný, ako sa píše v legende? S úplne novým cyklom života, smrti a znovuzrodenia? Kratším? Ak áno, o koľko? Rok, dva, tri…? Dlhším? Ak áno, o koľko? Budeme prepisovať, alebo písať novú históriu, prípadne po päťsto rokoch bude niekto čítať o bájnom slovenskom Fénixovi? Tak, to si dovolím predpovedať. Asi  nie, teda určite nie. Kto bude, alebo už existuje, prípadne rodí sa –  pomyselný Fénix? Ak  áno, tak prečo?  Ak nie, tak prečo? Aká je správna odpoveď?   Neviem, netrúfam si odpovedať.

      Podľa legiend, Fénix je na svete vždy len jeden. Nepotrebuje potravu. Žije z rannej vlahy a vzduchu. Má krásne lesklé perie. No aj on starne. Po asi päťsto rokoch života (niekde píšu po 1 500 rokoch) ho ranné vychádzajúce slniečko zapáli. Fénix zhorí, hynie. Koniec legendy už určite poznáte. Fénix sa po troch dňoch objaví znovu.

      Má naše krásne Slovensko, tri dni alebo päťsto rokov? Koľko? To ozaj neviem, ale viem naisto, že päťsto nemá. Alebo áno?